Divona Home

Leke Tutmaz Halılar İle Halılarda Çıkmayan Lekelere Son

Halı Lekesi Çıkartılırken Hangi İşlemler Uygulanmalıdır?

Erken müdahale halılardaki lekeleri çıkarabilir. Leke halı üzerinde uzun süre kalırsa çıkarılması zor olur ve kalıcı olabilir. Halınızın daha dayanıklı olması için birçok halı firmasının önerdiği bu yöntemlere dikkat etmeniz önemlidir. Ağırlığın altındaki tüyler ezilmişse, bölgedeki tüylerin üzerine bir blok buz koyun ve erimesini bekleyin. Halı üzerinde biriken tozun hav iplikleri arasına ve zemine çökmesini önlemek için halı bakım için düzenli aralıklarla elektrik süpürgesi ile temizlenmelidir.

Temizleme işlemi elektrikli süpürge ile halı hav ipliği yönünde yapılmalı ve hareket yavaş olmalıdır. Temizleme işlemi sırasında halı, vurma, karıştırma gibi sert darbelere maruz bırakılmamalıdır. Halıları temizlerken çok fazla su ve şampuan kullanmaktan kaçının. Halılar kesinlikle su ile yıkanmamalı, şampuanlamadan hemen sonra su ile silinmeli ve kurutulmalıdır. Doğru müdahale ile halıların üzerine dökülen leke yapıcı maddeler hemen temizlenebilir.

 

İlk Adım Nasıl Olmalı?

Oluşan leke önce elektrikli süpürgenin yüksek konumu ile çıkarılmalı, ardından az miktarda su ve halı şampuanı ile süpürme hareketi ile temizlenmelidir. Leke çıkarma işlemi önce halının görünmeyen bir yerinde leke çıkarmak için kullanılan kimyasallarla denenmelidir. Temizleme işleminin yapıldığı bölgedeki hav ipleri dik duracak şekilde fırçalanmalıdır. Halılar soba ve benzeri ısıtıcı cihazlardan uzak tutulmalıdır. Direkt güneş ışığı onlara zarar verebileceği için halılar bu tür ortamlarda uzun süre bırakılmamalıdır. Taşıma sırasında halıyı ıslatmayın ve sert, keskin, sivri uçlu cisimlerin halıya zarar vermesine izin vermeyin.

 

Lekelere İlk Olarak Nasıl Müdahale Edilmeli?

Lekeler göründüğünde hemen müdahale edin. Aksi takdirde lekeyi çıkarmak zor veya imkânsız olabilir. Lekeleri çıkarırken hastalık yapıcı maddeler kimyasal işlem görmeden halıdan çıkarılmalıdır. Halıya herhangi bir kimyasal uygulamadan önce lekeyi mümkün olduğunca halıdan uzaklaştırmaya çalışın. Lekeye bastırarak ovmak lekenin halıya sızmasına neden olacağından doğru değildir. Halı şampuanı ile lekeleri çıkarmaya çalışıyorsanız, sadece şampuanın köpüğünü kullanmalısınız. Şampuan veya su kullanırsanız, kirli bir görünüme neden olabilir.

Halınızın tüy ve dokusuna kalıcı zarar vermemek için çamaşır suyu gibi kimyasallarla temizlemeyin ve sadece tavsiye edilen halı temizleme ürünlerini kullanın. Lekenin yayılmasını önlemek için lekenin dışarıdan merkeze doğru temizlenmesi gerekir. Temizleme işleminden sonra leke kuru halı üzerinde tekrar ortaya çıkabilir. Bunun nedeni, lekenin havın dibine indikçe tekrar ortaya çıkabilmesi, çözünme işlemi sırasında kuruması ve kurudukça alttan hav kısmına doğru kurumasıdır. Bu nedenle leke çıkarma işlemini defalarca uygulamanız gerekebilir.

 

Halı Temizleme Yöntemleri

Halınız daha önce lekelendiyse en yaygın yöntemlerden biri bir yemek kaşığı deterjan ve bir yemek kaşığı beyaz sirkeyi iki bardak suya karıştırıp halıya uygulamaktır. Tabii ki bunu, doğru kullanıldığında iyi sonuç verebilecek bir halı leke çıkarıcı sprey ürünüyle de yapabilirsiniz. Özel olarak üretilmiş ürünlerle halı temizliği ve halılardan sarı lekelerin nasıl çıkarılacağı söz konusu olduğunda uygulamaya dikkat etmek ve halının cinsini halıyı yıpratmayacak şekilde düşünmekte fayda var. Halınız hassas bir tip değilse, halı temizliği için oldukça faydalı olan kıllı halı leke çıkarıcı ürünü de kullanabilirsiniz.

 

Yün Halılardan Lekeler Nasıl Çıkabilir?

Yün halılardaki lekeleri temizlerken sıcak su kullanmamak doğrudur. Yün halılardaki lekelerin nasıl çıkarılacağı konusunda halıya zarar verebileceğinden sıcak su önerilmez. Halı lekeleri, lekeye sıvı bir kabartma tozu ve su macunu uygulanarak ve ardından temiz su ile durulanarak çıkarılabilir.

 

İpek Halıdan Lekeler Nasıl Çıkıyor?

İpek kilimlerdeki lekelerin nasıl çıkarılacağı sorusunun yanıtı daha incelikli bir yaklaşım gerektiren bir sorudur. İpek kilimler, sert mendillere ve sert kimyasallara maruz kaldığında hızla yıpranır. Ayrıca ipek kilimlerde sıcak veya soğuk su kullanmaktan da kaçınmalısınız. Bunun yerine ipek halıyı ılık suyla nemlendirilmiş bir bezle silmek en iyisidir. Ayrıca ipek halılar için özel olarak üretilmiş halı yıkama ve ipek halı temizleme spreylerinden de faydalanabilirsiniz.

 

Jüt Halıların Lekesi Nasıl Çıkarılıyor?

Jüt kilimler doğal malzemelerden yapıldığı için zaman zaman dökülebilir. Bu, jüt halının sık sık vakumlanmasını gerektirecektir. Ancak dayanıklı bir yapıya sahip jüt halı lekeleri nasıl çıkar sorusunun cevabı nemli bir bezle silmektir ve leke bu yöntemle temizlenemeyecek kadar inatçıysa kuru temizlemeden de faydalanabilirsiniz.

 

Bambu Model Halı Lekeleri Nasıl Çıkarılır?

Bambu halı dekontaminasyon işlemi için en sık yapılan önerilerden biri de lekeyi traş köpüğü ile ardından temiz nemli bir süngerle silmektir. Dikkat edilmesi gerekir ancak doğal ürünlerden yapıldığından oldukça kullanışlı ve dekoratif bir seçenektir. Tamamlandı. Sildikten sonra lekeli bölgeyi süpürmek en iyisidir. Evde traş köpüğü yoksa saç spreyi tavsiye edilir. Saç spreyini lekenin üzerine sıktıktan sonra leke çıkana kadar temiz bir bezle silin, ardından bir süpürge ile temizleyin.

 

Halılardaki Çay Lekeleri Nasıl Çıkarılır?

Türk misafirperverliğinin ve yemek kültürünün simgesi olan çay, beş bin yıllık geçmişiyle iş ziyaretlerinin ve aile sohbetlerinin vazgeçilmez içeceklerinden biridir. Kışın sıcak, yazın serin olan çayları sıklıkla içmek bazen kazaları da beraberinde getirebilir. Açık renkli halılara dökülen şekerli çay lekeleri genellikle can sıkıcıdır. Böyle bir durumla karşılaştığınızda hemen müdahale etmeniz yeterlidir. Bunun için tek ihtiyacınız olan bir mikrofiber bez ve etkili bir leke çıkarıcı. Ancak kullandığınız leke çıkarıcının halının rengini soldurmaması veya dokusuna zarar vermemesi önemlidir.

 

Halılardan Kahve Lekeleri Nasıl Çıkarılıyor?

Kahvenizi yanlışlıkla halının üzerine dökmek kalıcı iz bırakabilir. İçerdikleri maddeler nedeniyle temizlenmesi en zor olan kahve lekelerini çıkarmak için dökülen kahvenin yoğunluğuna göre farklı müdahaleler yapılmalıdır. Yeni oluşan kahve lekelerini temiz bir bez ve uygun bir leke çıkarıcı ile temizleyerek bu inatçı lekenin üstesinden gelebilirsiniz. Dökülen kahvenin üzerine temiz bir bez veya peçeteyi nazikçe bastırın ve halıdaki fazla kahveyi alın. Bir bardak suya güçlü bir leke çıkarıcı ekleyin ve yumuşak bir bez yardımıyla lekeye tampon uygulayın. Ardından lekeli bölgeyi soğuk suyla durulayın. Halı kuruduktan sonra leke hala görünüyorsa aynı işlemi tekrarlayın.

 

Halıdan Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?

Birçokları için bir kabus olan mürekkep lekeleri, en inatçı ve çıkarılması en zor olanlardan biridir. Giysilerden, koltuklardan veya halılardan mürekkep lekelerini çıkarmak zor olabilir, ancak imkansız değildir. Elbette mürekkebin sürüldüğü halı, üretilen kumaşın cinsi ve lekenin ne zaman çıktığı da önemlidir. Mürekkebin içindeki kimyasal boyalar çok kuvvetli maddeler olduğu için oluşan lekeleri temizlemek için çok etkili leke çıkarıcılar kullanılmalıdır.

 

Halılarda Tükenmez Kalem Lekeleri Nasıl Çıkıyor?

Günlük yaşamınızda, okulunuzda veya işinizde en sık kullandığınız tükenmez kalem, yanlışlıkla eşyalarınızın, kanepenizin veya kiliminizin üzerine düşebilir. Tükenmez kalem lekesine kısa sürede müdahale edebilirseniz bu inatçı lekeden daha kolay kurtulabilirsiniz. Tükenmez kalem lekelerini çıkarmak için ağartıcı içermeyen sıvı bir leke çıkarıcı seçmelisiniz.

Leke çıkarıcıyı bir bardak su ile karıştırın, ardından ortaya çıkan karışımı temiz bir bez veya havlu üzerine dökün ve tükenmez kalemi lekeli alan üzerine bastırın. Bu işlemi uygularken lekeli bölgenin ovuşturulmasından kaçınılmalıdır. Aksi takdirde tükenmez kalem lekesi yayılarak daha geniş bir alana yayılabilir. Bu nedenle uygulamaları yalnızca arabelleğe alınmış hamleler kullanarak çalıştırmaya özen göstermelisiniz. Ardından halıyı mümkün olduğunca az su ile durulayabilirsiniz.

 

Diğer Yöntemler Nelerdir?

Ortaya çıkan her leke için uygulama için farklı bir ürün kullanılır ancak leke çıkarma tekniklerinde değişmez bazı kurallar vardır. Aklınıza gelebilecek herhangi bir leke için lekeyi ovmamalı, hemen müdahale etmelisiniz. Bu sayede uygulayacağınız teknikle lekeleri daha hızlı çıkaracak ve halınız bir daha zarar görmeyecektir. Peçete veya bez yardımıyla dökülen malzemeyi yayılmasını önlemek için nazikçe çıkarmalısınız. Lekeyi çıkarmaya çalışırken bastırarak ovmamaya da dikkat etmelisiniz. Basarsanız leke halıya daha fazla nüfuz edebilir. Bu yöntemleri kullanırken ağartıcı veya tuz özütleri gibi kimyasallar kullanmayın. Bu kimyasallar size ve halınızın dokusuna zarar verebilir. Bunun ötesinde elbette her leke çıkarma tekniği farklıdır.

Halıda yağ lekeleri varsa endişelenmeyin. Bir yemek kaşığı deterjan ve beyaz sirkeyi iki bardak suya karıştırın. Bu karışımı yağ lekesine dışarıdan içeriye doğru sürün ve bir bez yardımıyla lekeyi yavaşça temizlemeye başlayın. Lekeyi tamamen çıkarmak için temizleyici ve sirke karışımını birkaç kez uygulayabilirsiniz. Bu karışımı çay ve kahve lekeleri için de kullanabilirsiniz. Tüm ailenizin içtiği çay ve kahve her gece aniden halının üzerine dökülüyorsa, karışımı hazırlayıp çay lekesi kurumadan uygulayın. Böylece, bu harika çözüm ile her iki lekeden de kısa sürede kurtulacaksınız.


Divona Home
WhatsApp Destek Hattı
Kategoriler